Více než 5 tipů pro útulné bydlení

Nejvíce času v životě trávíme v práci a doma. Pracovní místo mnohdy neovlivníme, jak ale bude vypadat vaše bydlení, to vyladíte snadno. Chce to jen chvíli času a dobrý nápad. Pojďte se podívat na pár tipů pro útulné bydlení, které z domu vytvoří domov.

Více než 5 tipů pro útulné bydlení

Nejvíce času v životě trávíme v práci a doma. Pracovní místo mnohdy neovlivníme, jak ale bude vypadat vaše bydlení, to vyladíte snadno. Chce to jen chvíli času a dobrý nápad. Pojďte se podívat na pár tipů pro útulné bydlení, které z domu vytvoří domov.
16. 3. 2018
Inspirace Tipy

Nejvíce času v životě trávíme v práci a doma. Pracovní místo mnohdy neovlivníme, jak ale bude vypadat vaše bydlení, to vyladíte snadno. Chce to jen chvíli času a dobrý nápad. Pojďte se podívat na pár tipů pro útulné bydlení, které z domu vytvoří domov.

Hravé stěny = nejúčinnější dekorace

Pokaždé, když vejdete do pokoje, první dojem udělají zdi, jejich výmalba, světlo a nábytek. Začneme-li od těch stěn, určitě se vám vybaví pojem “Primalex”, který má spousta z nás spojený se zářivě bílou barvou. Tak tomu už ale dávno nemusí být. Bílá má mnoho odstínů, které oživí fádnost klasického pojetí. Možná vás to překvapí, ale mezi bílé odstíny patří třeba i:

  • holubičí šeď

  • přírodní len

  • krémové cappuccino

  • vanilkově bílá

Odstín bílé - krémové cappuccino

Ornamenty a pruhy

Pokud vás jednobarevné stěny k smrti nudí, můžete se odvázat. I svépomocí vytvoříte hravé pruhy a ornamenty, které můžete ladit do barev spolu s nábytkem a zařízením pokoje.

Pruhovaná zeď

Postup malování pruhů zmáknete i bez malíře. Stačí si vyznačit za pomoci vodováhy a metru značky ve správné výšce a podle nich potom nalepíte malířskou pásku. Aby barva nezatékala pod pásku, uhlaďte ji prstem.

Pruhy nejlépe vyniknou v kontrastní barvě, nebojte se experimentovat i s různými odstíny stejné barvy. Pásku sundejte, dokud je barva ještě mokrá, a dejte pozor, abyste si při tom páskou nezašpinili zeď okolo.

Ornamenty vám půjdou od ruky, pokud si vytvoříte šablonu z kartonu nebo tvrdého papíru. Pro šikovnější jedince postačí malířská páska.

Ornamenty na zdi oživí váš domov

Tapety

Kdo si netroufne na vlastní malířské umění, pro něj jsou tu tapety. Tady už se představivost nemusí limitovat.Tapety si můžete navrhnout i podle svého obrázku. Na jejich nalepení se hodí alespoň dvoje ruce. Jeden drží, druhý lepí. Doporučuje se postupovat od okna, protože z toho směru přichází nejvíce světla. Na začátku navíc budete mít nejvíc energie a snahy o dokonalé dílo :-). Přesný postup vám ale předepíše výrobce.

Tapeta se vzorem dřeva

Dřevo v interiéru

Dřevěný motiv vám pomůže zútulni vaše bydlení. Kde je dřevo, je oheň a je tam teplo. Jak ho ale do bytu dostanete? První možností je už dříve zmíněná tapeta. Pokud si ale nepotrpíte na náhražky, dostaňte domů kus pravého lesa.

Dřevo v koupelně

Je to nezvyk. Spoustu lidí napadne, že dřevo v koupelně je holý nesmysl. Vždyť musí trpět kvůli vlhkosti a vodě! Se správným ošetřením hrají dřevěné prvky v koupelně svojí roli a to bez újmy na jejich nebo lidském zdraví. Čím tedy tento přírodní materiál ošetřit, tak aby nepřišel k úhoně? Na trhu je celá řada barev, laků, lazur a napouštědel, které pomůžou.

 

Dřevěný koupelnový stůl na umyvadla

Dřevo v kuchyni

V kuchyni vás bude bavit třeba dřevěná pracovní deska. Se správnou péčí vám vydrží spoustu let a kuchyni dodá bytelný dojem. Měla by být vyrobena z tvrdého dřeva, nejlépe z dubu, buku nebo třešně. Její krásu poté udržujete pravidelným olejováním, které brání vlhkosti v poškozování struktury dřeva.

Dřevěná kuchyňská deska

Dřevo v ložnici

No a naposledy tu máme dřevo v ložnici. Už si představujete, jak spíte v pokoji celém obloženém dřevem? Možná vám to bude pasovat spíš někam na horskou chatu, proč si ale ten dojem nevytvořit v pohodlí domova?

Dřevěné obklady nemají jen estetickou funkci, ale slouží i k:

  • odhlučnění,

  • tepelné izolaci,

  • ochraně stěn před poškozením.

Dřevěné obklady ložnice

Světla pro život

Nejenom rostliny potřebují pro svůj růst světlo. Pokud do domu neproudí dostatek slunečního svitu, pomůže umělé osvětlení, které zároveň může plnit i funkci designového doplňku do domácnosti.

Lustry

Se stropním svícením toho většinou moc nenaděláte, pokud se nechcete pouštět i do úprav a zásahů pod omítkou. Proto před nákupem lustru prostudujte rozmístění kabelů a množství světla, které budete v jednotlivých místech potřebovat.

Interiérové stropní osvětlení

Stojací lampy

Kam nedosáhne stropní svícení, postavte lampu. A to doslova. Stojací lampy vytváří útulné bydlení a jsou součástí stylového interiéru. Můžete tak vytvořit prostor pro čtení nebo pro scházení rodiny a sdílení každodenních prožitků.

Stojací lampy pro útulné bydlení

Lampičky

Jak jinak dotvořit pracovní kout než s lampičkou? Tito malí pomocníci oživí všechny tmavé kouty a dodají energii pro práci. Jejich světlo snadno nasměrujete tam, kde právě chybí.

Lampička u pracovního místa

Zkrášlete pohled z okna ven

V době žaluzií občas vynecháme věci, které také mají velký podíl na celkovém vzhledu pokoje. Jsou jimi záclony a závěsy. Právě ty totiž ovlivňují množství světla, přívětivosti pohledu z okna a taky to, co vidí lidé zvenku.

Ani u závěsů a záclon se nemusíte bát barev. Bílá klasika stále žije, proč ale nevystoupit z davu?

Barevné závěsy jako doplněk interiéru

DIY dekorace pro útulné bydlení

Máte vyladěnou barvu stěn, dřevěné obklady, pěkná designová světla, krásné vzdušné záclony. Co ale stylovému bydlení ještě chybí? Jsou to drobné doplňky. Nemusíte za ně utrácet stovky a tisíce. Návštěvy a sebe nejvíc potěšíte, pokud váš domov zútulní ručně vyrobená dekorace. Navíc máte stoprocentní jistotu, že budete mít doma originál.

Květinová dekorace

Vůně květin osvěží atmosféru domova. Vytvořte si pro jejich umístění originální vázy. Stačí láhev od vína a kousek juty nebo provázku. Pokud máte tavnou pistoli, tak na láhev připevníte dekoraci s ní. Když ji nevlastníte, pomůže i klasický “herkules”.

Květinová dekorace v ozdobené váze

DIY dřevěné poličky

O designovém přínosu dřeva už tu byla řeč. Práce s ním je vcelku jednoduchá, s trochou času a péče si tak můžete doplňky z tohoto materiálu vytvořit sami.

Na poličky budete potřebovat starou bedýnku (nebo pár prkýnek, pilku a lepidlo na dřevo), brusnou houbičku, štětec a průhlednou lazuru na dřevo v interiéru. Dřevo obruste houbičkou a očistěte od prachu suchým štětcem. Potom podle návodu naneste lazuru a nechte dobře zaschnout. Mezi jednotlivými vrstvami povrch ještě přebruste a oprašte, docílíte tak lepší přilnavosti lazury.

Jak bedýnky naaranžujete, je už na vás. Samozřejmě je můžete k sobě přilepit nebo přivrtat, tak aby vytvořily celou skřínku.

DIY poličky z dřevěných bedýnek

Korkové podložky

Rádi si dáte dvojku vína? Pokud holdujete tomuto moku, tak jistě často zápasíte s korkovým špuntem, který ho v lahvi uzavírá. Použité korky můžete zrecyklovat při výrobě vkusného a hlavně praktického doplňku - podložky pod horký hrnec nebo třeba pod talíř s dobrotami pro návštěvu. Při výrobě si vystačíte s korky a tavnou pistolí. Pro efekt a vyšší životnost můžete ještě sehnat a použít kovovou nebo dřevěnou obroučku.

Korková DIY podložka

A pokud se vám právě nedostává dostatečného množství korků, pozvěte přátele! Jistě rádi pomohou s konzumací otevřených lahví a za snahu vás ještě pochválí.

Našli jste si tip, který pomůže zútulnit i vaše bydlení? Dejte nám vědět do komentáře. Budeme rádi za další inspiraci z vašeho domova!