Zaregistrujte se a získejte dnes navíc 50 Kč
Podzim, to je čas nevítaných plískanic, pošmourného počasí, ale také hřejivých dýňových polévek, domácích jablečných koláčů, houbových smaženic a zapečené kořenové zeleniny. Tyhle recepty zvládnou se správnou kuchyňskou výbavou i začátečníci. Který bude váš nejoblíbenější?
Dýňová polévka na podzim nesmí chybět
Dýně Hokkaidó, dýně máslová, muškátová, žaludová, špagetová… Na světě existuje hned několik druhů dýní, které jsou velmi oblíbenou součástí jídelníčku. Aby taky ne, pořídíte je za velmi slušnou cenu, případně si je můžete sami vypěstovat na zahrádce, a vykouzlíte z nich úžasné slané i sladké pokrmy.
Podzimní stálicí na našich talířích (nebo spíš miskách) je hutná dýňová polévka. Její příprava je velice jednoduchá – dýni jednoduše zbavíte slupky a jadérek, povaříte v osolené vodě a na závěr rozmixujete v hladký krém. Výslednou polévku můžete zjemnit smetanou, zakápnout olivovým olejem a přidat opražená dýňová semínka.
Bez jakého kuchyňského pomocníka se při tvorbě dýňové polévky neobejdete? Rozhodně se vám bude hodit kvalitní stolní mixér, který si s povařenou dužinou poradí během pár desítek sekund. Pořiďte si ho např. v e-shopu OKAY.cz, kde díky cashbackovému portálu VratnéPeníze.cz ušetříte nemalé peníze.
Jablečný crumble jako sváteční dezert i každodenní snídaně
Vynikající, zdravý, jednoduchý. Jablečný crumble potěší pečicí začátečníky a v určité modifikaci i bezlepkáře a dietáře. Doporučujeme odlehčenou variantu, jejímž základem jsou ovesné (či jiné obilné) vločky. Do malého pekáčku naskládejte nakrájená jablka zbavená slupek a jadřinců. V míse smíchejte vločky s moukou, cukrem (nebo jiným sladidlem) a máslem. Výslednou hrudkovitou hmotu rozprostřete na ovoci a nechte zapéct v troubě.
Tip: Místo do pekáče vložte jablka a těsto do malých zapékacích misek. Výsledný dezert pak sníte rovnou z nich – třeba na snídani či k odpolední kávě – třeba přelitý medem či ozdobený čerstvou šlehačkou. Zapékací porcelánové misky různých velikostí, tvarů a barev seženete výhodně na Tescoma.cz. Nebo se podívejte na AliExpress.cz, kde najdete jejich silikonovou variantu, která je velmi praktická, lehká a dobře se s ní manipuluje.
Houbové a zeleninové rychlovky nejen pro vegetariány
K podzimu nedílně patří procházky lesem a hledání hub – a právě tahle skvělá ingredience poslouží jako základ mnoha jednoduchých jídel. Houby jsou samy o sobě chuťově velmi výrazné, a tak je stačí jen lehce orestovat či použít jako základ omáček a smaženic.
Další vděčnou rychlovkou jsou také houby zapečené se zeleninou – vyzkoušejte mix mrkve, petržele, celeru, cibule a hub, dochuťte je čerstvými bylinkami (výborný je tymián nebo rozmarýn), zakápněte trochou olivového oleje a nechte zapéct. „Masožravci“ mohou přidat nakrájenou slaninu či kuřecí maso.
Kvalitní trouba je základem každé kuchyně. Potřebuje ta vaše už vyměnit? Kuchyňské spotřebiče nakupujte online, např. na Expert.cz a vrátí se vám až 1 % z ceny nákupu zpět.
Ořechové máslo vydrží několik týdnů
Přemýšlíte, co udělat s každoroční úrodou vlašských nebo lískových ořechů? Zkuste si vyrobit domácí ořechové máslo. Doporučujeme ořechy předem namočit, aby změkly. Pro výraznější chuť je můžete lehce opražit na pánvi. Pak už je stačí jen důkladně rozmixovat na hladký krém, konzistencí připomínající máslo.
Domácí ořechové máslo chutná výborně samotné, nemusíte ho doslazovat ani dochucovat. Mlsné jazýčky ale ocení třeba kombinaci s medem nebo hořkou čokoládou. Pro výrobu domácího másla budete potřebovat ponorný mixér s výkonem minimálně 800 W. Požadovanou hmotu vytvoří za necelou minutu. Mixér pořídíte výhodně třeba na Electronic-star.cz.
Jaké jsou vaše nejoblíbenější podzimní recepty? Podělte se o ně s ostatními v komentářích!